Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Birtakım Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığına sunuldu. İşte, bu kapsamda en şimdiki bilgiler…
YENİ KANUN NELERİ DEĞİŞTİRECEK?
Teklifle, hak sahipliğine ait süreçler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari süreçlere karşı açılan iptal davalarında İdari Yargılama Yordamı Kanunu’na eklenecek unsurla yeni tarzlar getiriliyor.
Düzenlemeyle yargı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.
Buna nazaran, birinci inceleme ve savunma verme müddetleri, genel yoldan daha kısa belirleniyor. Evrakın daha çabuk tekemmül etmesi için “savunmaya cevap” ve “cevaba cevap” evreleri kaldırılarak savunma verilmekle evrakın tekemmül etmesi öngörülüyor.
Yürütmenin durdurulması talebine ait verilen kararlara itiraz edilemeyecek.
Keşif yapılması ve eksper raporlarının teslim edilmesi bakımından mühletler kısaltılıyor. Ayrıyeten, tarafların hak ve menfaatlerinin korunması bakımından mecburilik bulunması halinde mahkemece birinci incelemeyi müteakip, savunma beklenmeksizin derhal keşif ve uzman incelemesi yapılmasına imkan tanınıyor.
Bilirkişilere ait itirazların rapora yapılan itirazla birlikte gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
Tarafların istemi olsa dahi duruşma yapılması mahkemenin takdirine bırakılıyor; davaların belgenin tekemmülünden yahut orta karar, keşif, eksper incelemesi ya da duruşma yapılması gereken hallerde, bunların tamamlanmasından itibaren en geç 15 gün içinde karara bağlanması karar altına alınıyor.
Elektronik tebligat adresi bulunmayan taraflara, keşif ve duruşma gününün bildirilmesine ait tebligatların seri ve özel yollarla yapılmasına imkan tanınıyor.
İstinaf yoluna başvurma ve istinaf dilekçelerine ait birinci inceleme müddetleriyle istinaf dilekçesine yanıt verme mühleti kısaltılıyor. İstinaf basamağında kararların iki ay içinde verilmesine yönelik düzenleme yapılıyor.
İki farklı yargılama tarzına tabi davaların birlikte görülmemesi için tam yargı davaları ile bu husus kapsamındaki iptal davalarının birlikte görülemeyeceği karar altına alınıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten evvel, birlikte açılmış olan iptal ve tam yargı davaları ayrılarak, bulunduğu evreden itibaren görülmeye devam edilecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten evvel açılmış olan davalar hakkında da bu unsur kararları, bulunduğu etaptan itibaren uygulanacak. Lakin hak kayıplarının önlenmesi hedefiyle taraflar bakımından işlemeye başlamış olan müddetler istikametinden, işlemeye başladığı tarihteki mühletler uygulanacak.
Buna nazaran işlemeye başlamış olan savunma verme mühleti, eksper raporuna itiraz müddeti, istinaf müracaat mühleti ve istinaf dilekçesine karşılık verme müddeti değişmeyecek.
KOLLUK KUVVETİ İLE TAHLİYE
Alanlarda uygulama müddetince imar ve yapılaşma haklarının kısıtlanması ve alandaki yapılara verilen elektrik, su ve doğal gaz üzere hizmetlerin durdurulması hususlarında Bakanlığa verilen vazife ve yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca kullanılacak.
İstanbul’da dönüşümü hızlandırmak için başlatılan “yarısı bizden” kampanyasının uygulanabilmesi için hak sahiplerine imal için mali yardım yapılabilmesine yönelik kanunda düzenleme yapılıyor.
Riskli yapıların yıktırılması konusunda Bakanlığa verilen misyon ve yetkiler de bundan sonra Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca kullanılacak.
Riskli yapıların yıktırılması için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere mühlet verilecek.
Kanun kapsamındaki yapıların tahliyesinin engellenmesi durumunda; mülki yönetim amiri tarafından verilecek yazılı müsaadeye istinaden kâfi kolluk kuvveti marifetiyle tahliye yapılacak.
Başkanlık yahut yönetim tarafından yapılan yahut yaptırılan riskli yapı tespit, tahliye ve yıktırma masrafları, payları oranında maliklerden tahsil edilecek.
Kanun kapsamındaki yapıların tahliyesine ve yıktırılmasına ait olarak tıpkı ve şahsi hak sahiplerine yapılacak tebligat, tahliye ve yıktırmaya ait tutanağın yapıya asılması, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirilmesi ve ilgili muhtarlıkta 15 gün müddetle ilan edilmesi suretiyle yapılacak. Tahliye ve yıktırmaya ait süreç, muhtarlıkta yapılan ilanın son günü birebir ve şahsi hak sahiplerine bildiri edilmiş sayılacak.
SALT ÇOĞUNLUK KARAR VERECEK
Kentsel dönüşümlerde, yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve süreçler, payları oranında maliklerin salt çoğunluğu ile aldığı karara istinaden yapılabilecek.
Salt çoğunluk ile karar alan malikler tarafından, alınan karar ile muahede koşullarını ihtiva eden teklifin salt çoğunlukla alınan karara katılmayan maliklere, noter vasıtasıyla yahut ilgili muhtarlıkta 15 gün mühlet ile ilan edilmek suretiyle bildirilecek.
Satış sürecinin satış bedelinin eksik hesaplandığı münasebeti ile iptal edilmesi durumunda, satış bedeli ile yargı kararında belirtilen halde hesaplanacak bedel ortasındaki fark, hisseyi satın alan malik tarafından payı satılan eski malike ödenecek.
Yoksul yahut dar gelirli olarak kabul edilenlere verilecek bağımsız kısımlar için hak sahibinin borçlanmasının gerekmesi ancak hak sahibinin borçlanma bedelini ödeyecek mali gücünün olmaması durumunda, hak sahibi ismine isabet eden bağımsız ünitenin tapuda hak sahibi ile Başkanlık ismine hisseli mülkiyet temellerine nazaran tescil edilmesi mümkün olduğundan, bu türlü bir durumda hak sahibinin üzerine kayıtlı ikamet edebileceği konut nitelikli diğer bir gayrimenkulü yok ise bu bağımsız kısımlar üzerinde hak sahibine ve hak sahibi evli ise süreç yapıldığı tarihteki eşine oturma hakkı tanınacak.
NE VAKİT YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren teklif TBMM’ye sunuldu.
Söz konusu düzenlemelerin kısa müddet içinde kabul edilerek yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Bu kapsamda bilgiler geldikçe haberimizde yer vereceğiz.